Konsultacija telefonu +370 60433335

Lanvin ir Cerruti 1881 susiriša Vilniuje

Lanvin ir Cerruti 1881 susiriša Vilniuje

1881 m. nedideliame Pjemonto miestelyje Bieloje pradėjo veikti vilnos fabrikas, kurį įkūrė Antonio Cerruti kartu su dviem broliais ir pusbroliu. Po aštuonerių metų, 1889 m. Paryžiuje nedidelę skrybėlių krautuvėlę atidarė Jeanne Lanvin. Tuo metu niekas nebūtų patikėjęs, kad . šios dvi pavardės susitiks laisvame ir klestinčiame Vilniuje.

Cerruti ir Lanvin mados namų istorija panaši tuo, kad abiem atvejais sėkmė buvo atrasta ir auginta šeimoje. Skrybėlių siuvėja Jeanne Lanvin savo įspūdingą drabužių dizainerės karjerą pradėjo kurdama akį patraukiančius drabužėlius savo vienintelei dukrai Marguerite, vėliau geriau žinomai Marie-Blanche vardu.

Mažosios Lanvin drabužiai darė tokį įspūdį jos draugų tėvams, kad per dešimt metų užsakymų vaikų drabužiams tuo metu jau klestinčiuose Lanvin mados namuose buvo daugiau negu užsakymų skrybėlėms. Nuo to laiko Lanvin nuolat plėtė asortimentą, kurdama drabužius moterims, baldus, sporto aprangą ir kitus „Lanvin gyvenimo būdą“ siūlančius daiktus. 1924 m. Lanvin mados namai atidarė vyriškų drabužių liniją, kurios neatsiejama dalimi tapo kaip tik šiuo metu į Vilnių keliaujantys Lanvin kaklaraiščiai.

Tuo tarpu broliai Cerruti iki pat XX a. vidurio neketino trauktis nei iš gimtojo miesto, nei iš vilnos audimo verslo. Tam pasiryžo tik Antonio Cerruti anūkas garsusis Nino Cerruti, kuris 1967 m. atidarė savo pavarde pavadintus mados namus Paryžiuje. Būtent čia sukurti visame pasaulyje pagarsėję Cerruti kostiumai ir kaklaraiščiai vyrams, kurių prekės ženklas „Cerruti 1881“ pirkėjams primena apie šeimos ir jos verslo ištakas.

Labai panaši ir Lanvin bei Cerruti šeimų atsiskyrimo nuo mados verslo istorija. 1946 m. mirus Jeanne Lanvin mados namus paveldėjo jos duktė Marie-Blanche, valdžiusi juos iki savo mirties 1958 m. Paskui verslas atiteko Jeanne Lanvin sūnėnui Yves Lanvin, vėliau – pastarojo sūnui Bernard Lanvin. Tačiau 1996 m. mados namus nupirko L‘Oréal grupė ir verslas prarado ryšį su Lanvin šeima. Savininkai dar kelis kartus keitėsi, kol 2018 m. Lanvin mados namus įsigijo Kinijos verslininkas Guo Guangchang.

Nino Cerruti savo mados namus pardavė 2000 m., grįždamas prie šeimos ištakų – vis dar veikiančio ir gerokai išsiplėtusio vilnos fabriko Bieloje. Cerruti mados namų ir ženklo savininkai taip pat keletą kartų keitėsi. 2010 m. Cerruti įsigijo Hong Konge registruota Kinijos drabužių verslo kompanija Trinity Group.

Nepaisant atotrūkio nuo savo įkvėpėjų ir kūrėjų, Lanvin ir Cerruti 1881 kaklaraiščiai dvelkia istorija ir primena apie XX a. europiečių išvaizdą formavusias šeimas. Šiandien tai ypač aktualu.

Beveik nuo pat Antrojo pasaulinio karo prasidėjęsio vyrų aprangos nuosmukio dabar jau sunku nepastebėti net visiškiems mados profanams. Galima sakyti, kad kuo toliau, tuo labiau kaklaraištį ryši tik tie, kurie iš tikrųjų yra jo verti. Tik tie, kurie žino, kodėl jį rišasi. Tik tie, kurie yra pasiruošę kaklaraištį nešti ne tik kaip „galios ženklą“, bet ir kaip kryžių (tokiai nuotaikai, beje, labai tinka „kryžiaus“ mazgas).

Jei toks esate, Lanvin ir Cerruti 1881 tikrai nepadarys gėdos jūsų kaklui. Bet net jei jaučiatės nepasiruošęs prisirišti prie šių kaklaraiščių, užeikite bent jau jais pasigrožėti visiems lankytojams draugiškoje parduotuvėje E&M Ties Gentlene store. Įsitikinsite, kad akimis vyrai myli ne tik moteris.