Konsultacija telefonu +370 60433335

Buteh arba Peislio ornamentas kaip pagrindinis tekstilinis raštas

Buteh arba Peislio ornamentas kaip pagrindinis tekstilinis raštas

    Buteh arba Peislio ornamentas kaip pagrindinis tekstilinis raštas Irane naudotas valdant Kadžarų ir Pehlavi dinastijoms. Anuomet šiuo ornamentu buvo puošiamos karališkosios regalijos, karūnos ir dvariškių drabužiai, taip pat gyventojų plačiai naudojami audiniai. 

    Anglų kalboje šis raštas tapo žinomas Peislio pavadinimu ir Vakaruose išpopuliarėjo XVIII - XIX amžiuje kartu su indiškos tekstilės (ypač Kašmyro šalių) mada bei netrukus imtas masiškai atkartoti. Vakarietiškas rašto pavadinimas kilęs nuo Peislio miesto (Renfruširo sritis, Vakarų Škotija), žinomo kaip Britanijos tekstilės pramonės centras, kuriame buvo sukurti pirmieji buteh ornamentu dekoruotų audinių pavyzdžiai.    

    XIX amžiuje Peislio rašto šaliai buvo visuomeninės padėties simbolis, privalomas reikšmingų renginių aksesuaras - tai patvirtina gausybė ano meto portretų. Ši mados tendencija įamžinta ir XIX amžiaus antroje pusėje atsiradusioje fotografijoje. Tad paveikslai ir fotografijos yra vertingas Peislio ornamento, jo atmainų ir kompozicijų raidos etapų tyrinėjimo šaltinis. 

    XX amžiuje aprangos elementai vis dar buvo dekoruojami Peislio raštu, tačiau tai jau nebebuvo mados tendencija.  Paminėtina, kad šuo raštu puoštą kaklaraištį ryšėjo Frankas Sinatra.     

    Vis dėlto pasaulinio lygio mados žinovai ir stilistai nepamiršo šio išskirtinio ornamento.  

    Kaklaraiščiams dekoruoti naudojamas Peislio raštas pasižymi universalumu ir tinka bet kurio kūno sudėjimo žmonėms. Šio rašto spalvinė paletė gali varijuoti nuo ryškių psichodelinių iki monochrominių spalvų, tad priklausomai nuo spalvinio sprendimo ir pasirinkto gaminio fasono Peislio raštas yra tinkamas tiek darbui biure, tiek pasilinksminimui vakarėlyje. Be to, šis raštas skleidžia išskirtinę energiją ir gyvybingumą, todėl yra puikus pasirinkimas besiartinančiai vasarai.